Yazılar

ASTİGMAT

Geldik miyobun yapışık ikizi astigmata. Astigmat, göz yuvarlağının yuvarlak değil yumurta şeklini aldığı ve korneanın iki kesitinin farklı kırılmalar yapması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu iki farklı kırınım sonucunda kişi cismi tam olarak algılayamaz ve bulanık görür. Bu farklılık belki de astigmatın en büyük belirtisidir. Çünkü kişi uzağı ve yakını gölgeli, bulanık görür.

İlk olarak görmede sorunlar çıkar. Bulanık, büyük-küçük, gölgeli görmek astigmat olduğunuza bir belirti olabilir. Uzağı dağınık görürsünüz ve görüntü zihninizde net olarak oluşmaz. Astigmat olduğunuzun belki de diğer bir belirtisi baş ağrısıdır. Astigmat sorunu olanlar göz çevrelerine yakın yerde baş ağrısı hisseder. Bazen dayanılmaz boyutlara ulaşan bu ağrılarda bir belirti olabilir. Bu ağrıyı dermek için kullanılan ilaçlar da bir o kadar görme bozukluğu yaratacağı için gözlüğe ve dinlenmeye çok ihtiyaç duyarlar.

Astigmat, genetik bir hastalık olarak lanse edilir. Sonradan oluşan değil, var olanın sonradan ortaya çıkması şeklinde isimlendirilebilir. Çok fazla bilgisayar başında kalmak astigmat yapar gibi bir cümle oldukça yanlış olur der doktorlar. Çünkü bu sizi astigmat yapmaz, var olan hastalığı ortaya çıkarır.

Öncelikle bu teşhisi bir doktor yardımıyla koymanız gerekir. Neyse ki siz burada da koyabileceksiniz.

Büyük ihtimalle doktorunuz önünde bulunduğu cihaza bakmanızı isteyecektir. Bu cihaza bakarken o belirli etkenlere bakacak ve astigmat olup olmadığınıza ya da başka bir hastalık olup olmadığına bakacaktır. Eğer doktorunuz ön görürse size bir gözlük verecektir. Bu gözlük sayesinde baş ağrılarınızdan kurtulmanız mümkün olabilir. Ancak astigmatınız iyileşmez.

BİZİM ÇÖZÜMÜMÜZ:

Astigmat egzersizleri başlarda biraz ağrılı ama hızlı sonuç alabileceğiniz egzersizlerdir. Bunun için özellikle ‘Pinhole Glasses’(İğne delikli gözlük) tarzı gözlüklerle yapılacak antrenmanlar görmenizi düzeltir. Göz kasları esnetilip, güçlendirildikten sonra ağrılar hafifler ama geçmez. Boyun, omuz kaslarının her gün çalıştırılması baş ağrılarınızın geçmesine hızla yardımcı olur. Bir daha da hap kullanmak zorunda kalmazsınız. Gözlüklere belki de en hızlı veda edeceğiniz bu egzersizler sayesinde yapışık ikiz olan miyop da ışığa tutulmuş vampir gibi sizden uzaklaşacaktır.

Hareketlerin tümü art arda yapmanız gerekmiyor. Lütfen kendinizi zorlamayın. Bunları birer oyun olarak kabul edin.

İHTİYAÇLAR:

  • Bir küçük top
  • Ortasında nokta olan bir daire çizilmiş kağıt
  • Tibet tekerleğinin yazıcıdan çıktısı

Önce ABC hareketleri yaparak gözlerinizi ısıtın.

Tibet tekerleğinin ortasındaki kırmızı noktayı burnunuzdan 3 santim uzaklıkta tutun. Başınız sabit şekilde gözlerinizle tabloya bakacaksınız.

1.Üçgenlerden yukarıdan tek tek inin. Sonra yeniden yukarı tırmanın. En son yukarıdaki siyah dairede durun.

  1. Sıra çaprazda duran çizgiye geldi. Çizgide yumuşak bir şekilde gidip, gelin.
  2. Yine tek tek üçgenlere bakarak dışarıdan içeriye doğru yaklaşın. Ve tekrar adım adım çıkarak daireye ulaşın.

Bu egzersizi önce saat yönünde, sonra saatin tersine yapın. Ağrı ve gerilme hissetmeniz normaldir. Çünkü zayıf kaslarınızla sürekli kullandıklarınız arasında bir savaş var. Kendinizi çok zorlamayın. Egzersiz bittiğinde lütfen önce avuçlama çalışmasını, daha sonra Çin masajını yapın. İlk aşamada bir tur yapmanız yeteridir. Günde 3 veya 4 kez yapabilirsiniz.

  • Top

Elinize bir top alın. Havaya atarken hem gözlerinizle, hem de başınızla takip edin. En az 10 kere yapın. Topu tuttuğunuzda yumuşak bir şekilde gözünüzü kırpın.

İkinci aşamada ise elinize topu alın. Bir sağ elinize, bir sol elinize atın. Ancak bu sefer başınız sabit. Gözleriniz hareketli olsun. Topu atmadan önce bir kez göz kırpın, sonra atın. Bu hareketi de en az 15 kere yapın.