Yazılar

YAKIN GÖRÜŞ SORUNLARI

HİPERMETROP / PRESBİYOPİ

Hipermetrop, kelime köken anlamı, aşırı görme olan bir göz kusurudur. Hafif hipermetropların uzağı çok iyi görmeleri nedeniyle halk arasında böyle isimlendirildiği düşünülmektedir. Göz ya normalden daha kısa ya da korneası daha düz (kırıcılığı normalden daha az) olduğu için göze yakın cisimlerden gelen dağınık görüntüler, birbirinden uzaklaşan ışınlar retinanın arkasında sanal bir noktada odaklanır. Bu durumda retina üzerinde oluşan görüntü bulanıktır.

Düşük derecede hipermetrop olan kişilerin, yakın iş yaptıklarında gözleri yorulur ve yakını net göremezler, eğer hipermetrop miktarı yüksekse hem yakında hem de uzakta net göremezler.

Göz etrafında ağrı, göz yorulması, gidip gelen bulanıklık, huzursuzluk, kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur. Bu şikayetler gizli hipermetrobun derecesine, ne kadar yakın işi yapıldığına ve yaş ilerlemesine bağlı da hipermetrop ortaya çıkar.

Sebebi gözün ön – arka boyunun kısa olması daha ender sebebi de korneanın veya göz merceğinin kırma merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır.

BİZİM ÇÖZÜMÜMÜZ:

Göz yuvarlağını tam formuna sokmak, akşamları yarın saat kadar mum ışığında kitap okumak, bunları yaparken gözleri kırpmayı unutmamak, göz kaslarını sık sık çalıştırmak çok hızlı fayda sağlayacaktır. Hipermetrop sorunu yaşayan insanlar kaşlarını çatar, dudakları aşağı doğru büker, görünmesi gereken nesneyi hemen gözden uzaklaştırır. Görmeyi destekleyen tüm kaslar yeni duruma döner. Bunun farkında olmak yolun yarısıdır. Gözlerde stres yaratılmaması için başta okumak için gözler zorlanmamalı, yavaş ve kalıcı iyileşme için egzersizler sürekli yapılmalıdır. Şaşı bak şaşır oyunları bu rahatsızlık için birebirdir.

  • Büyük Puntolu Yazı Okuma, Baş Hareketleri

Önce ABC alıştırmalarını yapın ve gözleriniz ısınsın. Size gönderdiğimiz büyük puntolu yazıyı bir yazıcıdan bastırın ve okumaya çalışın. Gözlerinizi kısmayın, açmayın, kaşlarınızı çatmayın. Alnınızda gözleriniz olduğunu hayal edin ve onlarla bakın.

Başınızı sağa ve sola yatırarak okumaya devam edin. Her yatırıştan sonra gözünüzü yumuşak bir şekilde kırpın. Görüntü yavaşta olsa iyileşmeye başlayacaktır.

Şimdi başınızı sağa ve sola çevirin ama gözleriniz kitaba bakıyor olsun. Şimdi görüntü nasıl? Bu egzersizi günde 3-4 kez yapın.

Haftada en az 2-3 kerede aynı egzersizleri mum ışığında yaparak devam edin. Yani bilinenin aksine geceleri mum ışığında kitap okuyacaksınız. Biraz özgüveninizi kazandıktan sonra daha küçük puntolu yazıları, kitapları ve ilaç reçetelerini okumaya çalışın. Yeniden hatırlatalım: alnınızla okuyun, gözlerinizi kısıp, kaşlarınızı çatmayın.

 

  • Gözleri ve Beyin Faaliyetlerini Birbirinden Ayırma
  • Bir elinizin avucunu dışarıya bakacak şekilde aynı yöndeki gözünüzün üzerine kapatın. İki gözünüzde açık olsun. Odayı gözlemekle başlayın. Sağ ve sol beyninizi ayrı çalıştırmaya yarayacak bir egzersizdir. Bunu yakın objelere bakmakta da kullanın. Daha sonra diğer elinizle yapın. Hangi gözünüzün daha baskın olduğunu fark edin.

 

  • Yakın Uzak Çalışması

Parmaklarınızdan birini en net görebildiğiniz yakınlığa getirin. Diğeriyse daha uzağa götürün. Yakın parmağı birazcık daha yaklaştırın. Görüntü hafif bulanıklaşsın. Her göz kırpışınızda diğer parmağa geçin. Bu alıştırmayı gün içinde pek çok objeye bakarak, hatta üçlü kombinasyonlarda yapın. Bu çalışma gözlerinizin uyumunu güçlendirecektir.