Yazılar

PRANAYAMA NEFES EGZERSİZİ

  1. Pranamaya Nefes Egzersizi

Temel yaşam kaynağımız nefestir. Bizlerin yaşamı alınan gıdadan ya da sudan çok havaya bağlıdır. Yemek yemeden veya su içmeden günlerce yaşayabiliriz ama nefes almadan birkaç dakika içerisinde yaşamımızı yitiririz.

Yanlış nefes alıp verme ve nefesin yanlış kullanımı günümüzde çok yaygındır bir problemdir,  bu problemler gerginlik, vücudumuzdaki hücrelerin doğru beslenememesi, dikkat dağınıklığı, verimsiz uyku, yorgunluk gibi günlük hayatımızı zorlaştıracak pek çok soruna neden olur.

Pranayama teknikleri, nefes alış verişi düzene sokar, solunum rahatsızlıklarını giderir ve zihnin kontrol edilmesini sağlar. Bu teknikler vücut-zihin sistemini bir bütün olarak yeniler ve enerjik yapar. Solunum sistemi canlanır ve güçlenir. Sinir sistemi sakinleşir ve yatışır. Kanda oksijen oranı artar ve dolaşım hızlanır. Vücudun bütün hücreleri arınır, beslenir ve yaşam gücü kazanır.

“Prana” nefes, “yama” kontrol demektir. Ama Pranayama’ya sadece nefes kontrolü denilemez. Prana evrensel yaşam kontrolüdür. Raja yoga bildiğiniz gibi akılsal bedenimizi kontrol etme sistemidir. PRANAYAMA çalışmaları da bu akılsal beden kılıfı üzerine çalışır, yani akılsal kontrole. Kişi nefes hakimiyeti ile öne zihinsel faaliyeti yavaşlatmak diğer taraftan bu evrensel enerjinin kişide daha çok toplanmasını sağlamak ve böylece tüm enerji kanallarımızın açılmasını sağlamaktır.

Prana bizim yaşam gücümüzdür. Prana aslında bizim içimizdedir. Bu Prana ile yürürüz, konuşuruz, duyarız. Fakat “Prana’yı nasıl kullanabilirim? Bir aktivitenin arkasındaki Prana’yı nasıl azaltabilirim?” soruları her zaman merak edilmiştir. Prana bizim yaşam gücümüz olduğuna göre, bunu ne kadar kontrollü kullanırsak hayatımız da o kadar uzun ve sağlıklı olur

.Prana’yı güneş olarak düşünelim, güneş bizden nasıl ışınlarını esirgemez ise pranada enerjisini bizden esirgemez. Solunum sisteminin arkasındaki sistemdir. Bu enerji sistemini (Prana’yı) çalışmakla istediğimiz kadar düşürebiliriz. Normalde dakikada 22 – 25 nefes alırken, iki üç senelik çalışmayla bunu 7 – 8 nefese kadar düşürebiliriz. Nefesimizi yavaşlattığımızda zihnimiz de yavaşlar. Akıl sakinleşir. Hareketlerimiz yavaş ve dengeli olur. Bu yüzden içsel kontrol için nefes bir kapıdır.

Pranamaya nefes egzersizleri, bir burun deliğinden öbürüne hareket ederek dengeli nefes almayı sağlayan bir tekniktir.

Amaç; nefes alma ritmini daha düzenli hale getirmektir. Bu da bütün sinir sisteminde rahatlatıcı bir etki bırakır. Sessizce oturup gözler kapalı olarak birkaç dakika dengeli nefes almak rahatlatıcıdır. Birçok kimse sonradan başlarında hoş bir hafiflik ve içlerinde sıcaklık hissederler. Pranayama meditasyona en iyi başlangıçtır, çünkü dikkatinizi çaba harcamadan içinize çevirir ve zihni genellikle dolduran dağınık düşünce ve gürültüleri azaltır.

Dengeli nefes alma nasıl uygulanır?

Rahat bir iskemleye oturun, omurganız dik ve omuzlarınız rahat olmalı. Gözlerinizi kapayın, zihniniz sakin olsun ve sağ elinizi, başparmağınız sağ burun deliğinin yanında olacak şekilde yerleştirin. Egzersizi yapmak için normal nefes alırken önce bir deliği sonra ötekini yavaşça kapatın. Kolunuzun yorulmaması için sağ dirseğinizi bedeninize yapıştırmak yararlı olur fakat iskemleye veya masaya dayatmayın.

Başparmağınızla sağ burun deliğini kapatarak sol delikten yavaşça nefes verin. Sonra yine sol delikten nefes alın,

Sol burun deliğini diğer iki parmakla kapatarak sağ delikten nefes verin. Sonra yine sağ delikten nefes alın.

Beş dakika süreyle bu şekilde nefes alın. Sonra kolunuzu indirin ve bir iki dakika gözler kapalı oturun. Meditasyon yapanlar bundan hemen sonra meditasyona başlayabilirler.

Burada dikkat edilecek husus önce nefes vermek sonra almaktır. Derin nefes almaya gerek yoktur. Nefesiniz doğallıkla gelmeli, fakat her zamankinden biraz daha yavaş ve derin olmalı ağzınızdan nefes alma isteği duyduğunuzda bunu yapın, rahatlayın yine egzersize devam edin.

Hiçbir zorlama olmamalıdır. Başınız döndüğünde ya da nefes nefese kaldığınızı hissederseniz durun ve normale dönene kadar gözleriniz kapalı sessizce oturun. Burnunuz tıkalı ise; açmak için burnunuzu çekmeyin. Eğer alerji ve nezle nedeniyle sinüsleriniz tıkalı ise doğal olarak açılana kadar Pranayama yapmayın. Bu egzersizi ilk yaptığınızda mukoza zarlarınızın büzülmesi doğaldır. Bırakın gevşesinler. Birkaç gün içinde yeni programa alışacaktır.

Nefesinizi tutmayın ve kaç saniyede nefes alıp verdiğinizi saymayın, çünkü burada amaç bedenin kendi kendine nefesi dengelemesidir. Doğal nefes ritminiz size uygun olandır.