Yazılar

BESLENME

Görme ve beslenme

Beslenme tüm bedensel fonksiyonlar gibi gözleri de etkiler. Genel olarak iyi sayılan besin maddeleri gözlere de iyi gelir. Bazı vitaminlerin de görme üzerinde etkisi vardır.

A Vitamini

A vitamini (beta karoten) gece görüşü için kullanılır. Işık, sıcaklık, florasan lambalarının kırpışması, televizyon ve bilgisayar ışınları gibi faktörlere karşı koruyucudur. Sigaradaki nikotin ve alkol A vitaminini öldürür.

A vitamini portakal ve yeşil sebzelerde bulunur. Beta karoten içeren vitamin hapları ile de alınabilir.

B Vitamini Kompleksi

B1 vitamini (tiamin), göz kaslarının çalışması için gereklidir. B2 (riboflavin) gözlerin ışığa yeteri kadar duyarlı olmasını sağlar. B2 eksikliği, ışığa aşırı duyarlılık, göz yorgunluğu, göz yanması ve az ışıkta görme zorluğuna yol açar. B2 ayrıca, besinlerin göz merceğine ulaşabilmesinde de rol oynar. Katarakt hastalarında B2 eksikliğine rastlanır. B6 (pyridoxine HCI) duygusal denge için gereklidir. Katarakt ve göz tansiyonu (glukom) hastalarında B2’nin (cyanocobalamin) ortalamasının altında olduğu görülmektedir. Ayrıca stresin tüm B vitamini çeşitlerini tükettiği de unutulmamalıdır.

B vitamini koyu yeşil sebzelerde, yumurta, et, fındık ve tohumlarda bulunur. Hap olarak alındığında, vücudun yeterince faydalanabilmesi için belli kombinasyonlar gerektiğinden bu dengeye dikkat etmek gerekir.

C Vitamini

Tam olarak etkili olabilmesi için askorbik asit ve bioflavinoids içermesi gerekir. C vitamini, gözdeki dolaşım için önemlidir. Gözlerin sağlıklı olması için, özellikle bioflavnoidinin yüksek oranda bulunması gerekir. Sigara içmek C Vitaminini azaltır.

C vitamini kaynağı turunçgiller, kavun ve domatestir.

D Vitamini

Miyop gözlerde kalsiyum eksikliğine rastlanır. Bir çok çalışmada kalsiyumun, miyop, bazı retina hastalıkları ve göz tansiyonuna iyi geldiği gözlenmiştir. Kalsiyumun göz içi sıvısını azaltarak göz yuvarlağını kısalttığı düşünülmektedir. Miyobun başlıca nedenlerinden birinin, göz yuvarlağının gereğinden çok sıvıyla dolarak miyobik şekil almasında yol açan karbonatlı içeceklerdeki şeker olduğu sanılmaktadır. Kalsiyum, göz yuvarlağının fazla sıvıyı atarak normal şekline dönmesini sağlar. D vitamini güneşte bulunur ve süte de katılmaktadır.

E Vitamini

E vitamini (dl-Alpha Tocopheryl Acetata) kanın gerekli oksijen ve besini göz ve vücudun diğer bölgelerine taşımasını sağlar. Göz merceği ve kasların esnekliğinde önemli rol oynar. Günde 1200 birime kadar alınabilir.

 

 

 

 

GÖZ ANATOMİSİ GIDA MADDESİ

 

Göz Akı (sclera) Kasiyum

(Kalsiyum fosfat, Kalsiyum karbonat)

Konjunktiv (göz akını kaplayan madde) B2 vitamini (riboflavin),

B12 vitamini (cyanocobalamin, folik asit)

Kornea A vitamini
Mercekler C vitamini (askorbik asit),

E vitamini (dl-Alpha Tocopheryl asetat),

B2 vitamini (riboflavin)

Kirpik Altı Kasları Krom (krom klorid)
Retina A vitamini (beta karoten),

Çinko (çinko sülfat ve diğer mineraller)

Maküla (ağ tabaka çukurunun çevresi) B vitamini kompleksi,

Xanthophylls (lutein / zeaxanthein)

Maküla Dejenerasyonu Selenyum, çinko, taurene, E vitamini
Göz Yorgunluğu ve Gece Görüşü Yaban mersini özü (Anthocyanosides)
Dolaşım Üzüm çekirdeği özü (Proanthocyanidins)

 

Önde gelen bazı ilaç firmaları artık özellikle gözlere yararlı olan ürünler çıkarmaya başladırlar. Aslında en sağlıklı yaklaşım dengeli beslenme alışkanlığı edinmektir. Bununla beraber görme problemlerimiz varsa, etkili olduğu bilinen yukarıdaki vitaminlere ağırlık vermenizde yarar var.