Yazılar

MİYOP

Miyop uzağı görme sorunudur. Miyop bir gözün ön arka çapı kırma gücüne göre daha uzundur, bu nedenle göze paralel gelen ışınlar retinanın önünde göz yuvarlağı içerisindeki bir noktada odaklanmaktadır. Miyoplarda, gözün kırıcı bileşenleri gözün ön-arka çapına göre fazla güçlüdür veya gözün ön-arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre fazla uzundur. Bazen bu her iki durum bir arada bulunabilir. Yakındaki nesnelerden yayılarak gelen ışınların, retinada odaklanabilmesi için uzağa bakıştan daha çok mercek gücü gerekir, miyop bir gözün kırıcı bileşenleri, diğer bir deyişle mercek gücü fazla olduğu için yakından gelen ışınları retina üzerinde odaklayabilir, işte bu nedenle miyop kişiler yakını net görebilirler. Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor olarak kabul edilebilir, bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağı için miyoplar uzağı net göremezler. Miyopluk doktorlara göre kalıtsaldır.

Görüntünün ağtabaka (retina) üzerine düşmeyişi iki nedenledir:

1) Göz merceğinin esnekliği azalmış ya da çoğalmıştır

2) Göz küresi normal formunda değildir.

Miyopluk hali göz küresinin normalden uzun olması veya göz merceğinin fazla şişkinliği yüzünden doğar. Miyop gözde, cisimlerin görüntüleri ağtabakanın üzerine düşmez, önünde kalır.

Miyopluğun en belli başlı nedeni, belirli mesleklerin, işlerin gereği bazı şeylere çok yakından bakmak zorunluğudur. Kuyumcular, saatçiler, musahhihler (gazetelerde dizgi yanlışlarını düzeltmekle görevliler), çok okuyup yazanlar vs. bunların arasında sayılabilir.

Bir şeye devamlı olarak yakından bakılması halinde göz kasları gerilip yorulacaktır. Kasların kuvveti giderek azalacaktır. Gözler bu duruma gelince, yakına ve uzağa göre gerekli uyumu yapamaz. Miyopluğun başlangıcında normal okuma mesafesi olan 30 santimden okunabiliyorken, daha uzaktaki cisimler pek iyi seçilemez. Gözlerin dinlenmemesi, aynı işin sürdürülmesi, gözlük kullanılmaması sonucu miyopluk gitgide artar. Artık okunacak şey iyice göze yaklaştırılmalıdır. Uzaktaki cisimler hiç seçilemez. Yaşın ilerlemesiyle miyopluk da gelişir.

BİZİM ÇÖZÜMÜMÜZ:

Göz küresini nemli, hep aynı yuvarlaklıkta tutmak, göz kaslarının esnekliği egzersizlerle güçlendirmek. Bunun için doğru nefes tekniği kadar boyun ve omuz kaslarını sık sık çalıştırmak. Ayrıca göz kısam, kaş çatma, kafayı yan çevirme gibi alışkanlıklardan uzaklaşmak da fayda sağlayacaktır. Gözler yorulduğunda avuçlama egzersizini yapmak, hareketli cisimlere bakmak, açık havada zaman geçirmek, güneşlenmek, güneş gözlüğünü akıllıca kullanmak, daha az televizyon ve bilgisayar kullanmak yaşamsal alışkanlıklardır.

Mum dışındaki Önce ABC egzersizlerini yapın. Böylece göz kaslarınız ısınmış olsun.

Yapacağınız egzersizlere gelince;

Haftada en az 2 veya 3 akşam mum ışığında size göndereceğim yazıyı okuyacaksınız. Miyopunuz sizi zorluyorsa bunu gözlüğünüzle yapabilirsiniz. Gözlerinizi kısmak yok, kaşlarınızı çatmak hiç yok.

Mum dışındaki Önce ABC egzersizlerini yapın. Böylece göz kaslarınız ısınmış olsun.

  • Sağa Sola Belden Dönerek Sallanma

Gönderdiğim üzerinde harflerin olduğu göz tablosunu 3 veya 6 metre uzağınıza koyun. Okumaya çalışın. Hangi satırda olduğunuzu görün. Şimdi sıra sallanmada. Öncelikle gözlerinizi yumuşak bir şekilde kırpmayı unutmayın. Gözleriniz sabit başınız ve vücudunuzla bir sağa, bir sola doğru yumuşak hareketlerle sallanın. On kez yaptıktan sonra sabit durun ve görüntüde bir iyileşme var mı, yok mu bakın. Gözlerinizi ısıtın ve yine yapın.

  • Sağ Sola Esneme

Ayaklarınız sabit bit şekilde önce sağ ayağınıza, sonra sol ayağınıza doğru esneyin. Bu sırada gözleriniz ve başınız karşıya tabloya baksın. Bir iyileşme olacağını bilin. Sakin ve rahat bir nefesle çalışın.

  • Delikli Kağıt

Bir kağıdı tükenmez kalemin ucuyla delin. Delikler 1,5 milim genişliğinde olsun. Bir cetvele bakarsanız bir milimin genişliğini daha kolay kestirebilirsiniz. Bu kağıdın siyah olması aslında daha iyidir. Bir gözünüzü kapatın ve göz tablosuna bakın. Gözlerinizi kırpmayı unutmayın. Görüntü nasıl?

İkinci aşamada görmekte zorlandığınız bir uzaklığa koyacağınız bir yazıyı bu yöntemle okumaya çalışın.

  • Bakış Fırlatma

Yumuşak, sakin ve derin bir nefes çekin. Kulağınızın üst tarafından kafatasınızı kaplayan bir hattın olduğunu düşünün. hat arka taraftan başlasın ve hızla ileriye doğru gitsin. Karşıdaki cisimlere gözlerinizle değil, alnınızla baktığınızı hayal edin.

  • Mum Egzersizi

1 metre uzağınıza ve göz hizasına yakın bir yere bir mum koyun. Odanın ışıklarını kapatın ve muma dikkatle bakın. Gözlerinizi hiç zorlamadan, kırpmadan bakmaya çalışın. Eğer gözlerinizi yanıyorsa aşağıdaki göz açıp kapama egzersizini yaptıktan sonra yine deneyin.

Muma dikkatle baktıktan sonra gözlerinizi yumuşak şekilde kapatın. Burada dileyenler bir taşta iki kuş vurarak avuçlama egzersiziyle bu hareketi birleştirebilirler. Gözlerinizi kapattığınızda mum ışığı bir süre görünmeye devam edecek, değişik renklere dönüşecektir. Merak etmeyin, bu doğaldır. Gözlerinizi açmayın., sıkmayın ve rahat şekilde nefes alıp vererek mumun görüntüsü kaybolana kadar bekleyin. Bu egzersiz gözünüzün ışığa uyumu için çok önemlidir. Diyelim ki muma bakamadınız veya bilgisayar başında gözleriniz kurudu ve kaşınmaya başladı. Hemen 20-25 kere gözlerinizi kuvvetlice açıp, kapatın. Gözleriniz zaten beşinci açıp kapamada yaşarmaya başlar ama devam edin.

Lütfen dikkat: Bu harekette gözlerinizi çok sıkı açıp kapatacağınız için görüşünüz de bir süreliğine bozulacaktır.

  • Açık Hava Egzersizi

Açık havada oturup, hareket eden, etmeyen uzak ve yakın her şeye bakın. Görmeye çalışmayın. Sadece bakın. Gözleriniz sürekli hareket etsin, bir yere takılmasın.